Mens & Werk NL

“Netwerken” is net-werken!

“Netwerken” is net-werken!

On november 30, 2016, Posted by , In HR,Loopbaan, With Reacties uitgeschakeld voor “Netwerken” is net-werken!

“Netwerken” is net-werken!

Als je het woord netwerken opzoekt is de definitie: Het leggen en onderhouden van contacten waar je nu of later mogelijk je voordeel mee kunt doen.

 

Netwerken is niet jezelf verkopen

Sommige ondernemers of werkzoekende denken dat het werk binnenstroomt als ze lid worden van een netwerkorganisatie. Netwerken is een bezigheid die ons in het bloed zit en die we allemaal al lang toepassen als we op zoek zijn naar iets, bijvoorbeeld een leuk restaurant. Want op dat moment vraag je iemand naar aanvullende informatie (lekker eten, goede prijs/kwaliteit verhouding) om je doel (een gezellig avondje uit) te bereiken. Toch als het gaat om opdrachten binnenhalen of het vinden van nieuw werk, lijken we dat te vergeten.

 

Wat levert netwerken op?

Netwerken gaat om het leggen van contacten. Netwerken is niet alleen het binnenhalen van nieuwe klanten of nieuw werk. Door op zoek te gaan naar aanvullende informatie krijg je oprechte feedback over je plannen, ideeën en persoonlijke presentatie. Een goed netwerkgesprek levert nieuwe contacten en ideeën op, waardoor je beter en sneller verder kunt zoeken. Netwerken is dus communiceren en onderzoek en al doende dichter in de buurt komen van je opdracht of het gewenste werk.

 

Waarom is netwerken essentieel?

Netwerken gaat om het leggen van contacten. Bijeenkomsten bezoeken, mensen leren kennen en uiteindelijk gaat het ‘via via-circuit’ echt wel werken. In de huidige arbeidsmarkt wordt ongeveer 70% van het werk ingevuld via/via. Netwerken voor ondernemers gaat om meer dan alleen opdrachten scoren. Zo kun je via netwerken een betrouwbare leverancier vinden, kun je wellicht branchegenoten treffen waar je mee kunt samenwerken en kan het je als ondernemer inspireren.

 

TIPS VOOR SUCCESVOL NETWERKEN

  1. Netwerken wordt pas echt zinvol als je je goed voorbereid

Zorg dat zoveel mogelijk mensen weten wat je persoonlijke boodschap is. Een werkzoekende zou bijvoorbeeld tijdens een gesprek het volgende kunnen aangeven; ‘ik zoek werk binnen een technisch bedrijf. Op dit moment ben ik nog op zoek naar aanvullende informatie om mijn gevoel te onderbouwen en richting te krijgen welke functie het beste bij me past’.

Als ondernemer is het zinvol om een netwerkorganisatie te kiezen die bij je past. Netwerkgroepen hebben over het algemeen een ledenlijst of deelnemerslijst. Kijk deze eerst door en bepaal wie wat voor jou kan betekenen. Misschien zitten er potentiele klanten of leveranciers tussen of kent iemand de klant die jij graag wilt binnenhalen.

Wanneer je je goed voorbereid hebben de personen een idee wie je bent en wat je wilt of doet en zijn ze bereid je persoonlijk te introduceren. Je wordt dus in feite op een presenteerblad aangeboden. Effectiever kan het bijna niet.

  1. Laat iets van jezelf zien

Laat iets van jezelf zien. Een netwerkgesprek is een kennismaking waar je elkaar wilt leren kennen. Netwerken is aanvullende informatie verzamelen. Voorkom dat je op de praatstoel gaat zitten. Wat zijn je doelen van het gesprek, wat wil je te weten komen?

  1. Breng je boodschap over binnen 30 seconden

Probeer je globale persoonlijke boodschap binnen 30 seconden over te brengen. Onderzoek leert dat de aandacht snel afneemt als de boodschap vaag en langdradig is. Oefen vooraf om je persoonlijke boodschap vlot te verwoorden, bijvoorbeeld voor een spiegel. Hakkelen tijdens je netwerkgesprek geeft een negatieve indruk.

  1. Onthoud

Onthoud goed wat iemand bezighoudt en speel daar later op in. Mocht je gesprekspartner gek zijn op koken, mail diegene dan eens met een lekker recept. Oprechte aandacht geven loont.

  1. Bedank en netwerk verder

Bedank altijd voor het gesprek en vraag of je gesprekspartner nog andere mensen kent om mee te gaan praten. Probeer altijd via je gesprekspartner een nieuw contactpersoon aan je netwerk toe te voegen. Hoe meer mensen je kennen, hoe groter de kans wordt op het vinden van werk dat werkelijk bij je past of de opdracht die jij graag wilt binnenhalen.

Hopelijk heb je iets aan deze tips. Ik wens je heel veel succes met netwerken!

Erna

cobweb-4193_640

 

Comments are closed.