6 tips voor duurzame inzetbaarheid van je personeel
Duurzame inzetbaarheid is cruciaal in de moderne arbeidswereld. We moeten langer doorwerken, wat we het liefst zo prettige en gezond mogelijk doen. De term ‘duurzame inzetbaarheid’ verwijst naar de capaciteit van medewerkers om hun huidige werkzaamheden uit te voeren en deze in de toekomst te blijven vervullen. Het Nederlands Normalisatie-instituut…
Meer werkplezier en tevredenheid door onderscheidende arbeidsvoorwaarden
Je maakt tegenwoordig niet meer het verschil met het bieden van een competitief salaris. Transparante groeimogelijkheden, zowel in salaris als andere primaire voorwaarden, kunnen daarentegen wel het verschil maken. Is er bijvoorbeeld sprake van een helder beloningssysteem bij goede prestaties en groei? Worden dezelfde regels toegepast voor alle medewerkers? Duidelijke…
Over duurzame inzetbaarheid gesproken
De tijd dat medewerkers met diverse regelingen voordelig eerder hun pensioen konden laten ingaan is al lang verstreken. Werknemers moeten juist langer doorwerken. Ondanks dat iedereen dit weet wordt hier door veel bedrijven niet of nauwelijks op ingespeeld. Je zult in je organisatie steeds meer met oudere medewerkers te maken…
Verzuimbeleid, een ruim begrip
Het voeren van een goed verzuimbeleid is geen eenvoudige opgave. Naast ziekteverzuim zijn er namelijk nog vormen van arbeidsverzuim zoals het te laat komen, het nemen van een te lange pauze, het te vroeg beëindigen van het werk, etc. etc. Bij verzuimbeleid draait het echter om alle vormen van verzuim…
Wet Transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden
Wat is het doel van de wet? Medewerkers moeten op een toegankelijke manier volledig geinformeerd worden over de belangrijkste arbeidsvoorwaarden. We hebben het dan bijvoorbeeld over zaken als: de werktijden, verlofregelingen, pensioenvoorziening. Ook krijgen medewerkers meer minimumrechten. Dit gaat erover dat medewerkers recht hebben op een vorm van arbeid die…
Slim inspelen op vergrijzing medewerkers
Personeel vergrijst in hoog tempo De beroepsbevolking vergrijst in rap tempo. Van alle medewerkers met een betaalde baan is nu ongeveer 20% 55-plusser. In 2003 was dit ongeveer 11%. De komende jaren zal dit percentage alleen nog maar verder stijgen. We moeten steeds langer doorwerken en het aantal oudere medewerkers…
Medewerkers behouden in deze krappe arbeidsmarkt en de rol van de leidinggevenden hierbij.
Steeds vaker kom ik bij bedrijven -in welke branche dan ook- dat het vinden van nieuwe medewerkers een probleem is. Maar laten we daarbij niet vergeten hoe belangrijk het is om goede medewerkers te behouden. Steeds vaker worden medewerkers benaderd om bij een ander bedrijf te komen werken. Een medewerker…
Over duurzame inzetbaarheid gesproken: Opleiden van medewerkers
De snelle economische en maatschappelijke veranderingen maken werken aan duurzame inzetbaarheid van medewerkers steeds belangrijker. Investeren in duurzame inzetbaarheid is: blijven investeren in ontwikkeling van mensen. Maar vergroot je dan niet juist de kans dat medewerkers vertrekken? Het is soms best lastig. Moet ik investeren in cursussen, trainingen en opleidingen…
Hoe geef je leiding aan je afdeling in tijden van verandering?
De ene medewerker wordt blij van een nieuwe koers, veranderingen of een nieuw project, de ander ziet er vreselijk tegenop en ziet allerlei ‘beren op de weg’. Maar hoe geef je als leidinggevende sturing in tijden van verandering? Hier volgen een paar tips: Ken je medewerkers Weet van je medewerkers…
THUISWERKEN: Hoe zorg je voor de beste thuiswerkopstelling?
Sinds half maart werken we met zijn allen veel meer thuis dan voorheen. Met de laptop deels op de bank en deels aan de keukentafel, want ja, de kinderen waren ook thuis. Soms kunnen we met onze partner afwisselen door in het kantoortje aan huis te werken. Lees: ‘het kantoortje…