Mens & Werk NL

Het Huis van Werkvermogen (vitaliteit/gezondheid)

Het Huis van Werkvermogen (vitaliteit/gezondheid)

On februari 8, 2024, Posted by , In Duurzame inzetbaarheid, By ,,,,,, , With Reacties uitgeschakeld voor Het Huis van Werkvermogen (vitaliteit/gezondheid)

Het ‘Huis van Werkvermogen’ is een handige HR-tool om te werken aan de duurzame inzetbaarheid (DI) van je medewerkers.

Soms is het best een uitdaging om je werkrooster rond te krijgen. Of om genoeg personeel beschikbaar te hebben. Je wil je medewerkers het liefst zo efficiënt mogelijk inzetten. Maar hoe doe je dat? Het HR-model Huis van Werkvermogen is daarbij een handig hulpmiddel doordat het inzicht geeft in de duurzame inzetbaarheid van je medewerkers.

Maar wat is het dan? Het Huis van Werkvermogen is ontwikkeld door de Finse professor Ilmarinen. Het bestaat uit vier verdiepingen, dat samen uiteindelijk een huis vormt onder 1 dak. Elke verdieping staat ergens voor en iedere verdieping is van invloed op de volgende verdieping. Gaat het bijvoorbeeld slecht met de fysieke gezondheid van een medewerker, dan beïnvloedt dat ook direct de (werk)houding van die medewerker.

Als het niet lekker loopt met een medewerker is het handig om eens te onderzoeken op welk niveau het misgaat. Zo kun je op tijd passende maatregelen nemen. Het is dus belangrijk om met je medewerker in gesprek te blijven, ook als alles goed lijkt te gaan. Er kan namelijk altijd iets op een verdieping veranderen.

In mijn vorige blog heb ik je kort kennis laten maken met iedere verdieping van het huis, nu ga ik specifiek in op de onderste laag, de begane grond.

De begane grond staat voor VITALITEIT (gezondheid). Dit is de fundering, de basis van het huis. Het gaat daarbij om zowel de geestelijke als de lichamelijke gezondheid van je medewerkers. Zit de medewerker goed in z’n vel? Heeft iemand fysieke klachten? Maar ook het sociale functioneren speelt daarbij een rol; heeft de medewerker goed contact met andere collega’s en andere mensen in zijn/haar omgeving?

Vitaliteit op de werkvloer is onmisbaar voor een gezonde organisatie. Immers vitale medewerker zijn energiek en betrokken. Voor hun duurzame inzetbaarheid is het belangrijk dat je vitaliteit stimuleert. Ga bijvoorbeeld in gesprek met je medewerkers door regelmatig vitialiteitsgesprekken te voeren. Heeft de medewerker plezier in zijn werk? Waarin zou de medewerker zicht willen ontwikkelen? En hoe gaat het prive met de medewerker? Je kunt het Huis van Werkvermogen gebruiken bij deze vragen als hulpmiddel.

Maar hoe stimuleer je vitaliteit bij medewerkers? Zitten is het nieuwe roken. Een veel voorkomend probleem bij medewerkers met zittend werk. Ongezond dus! Daarom is het erg belangrijk om je medewerkers ook tijdens een werkdag te stimuleren om in beweging te komen. Je kunt bewegen integreren in het dagelijkse werk. Een paar tips waarop je dit kunt doen:

  • Overleg wandelend; Heb je overleg met je collega’s? Ga naar buiten en bespreek het wandelend! Wist je dat het bewezen is dat je al lopend beter overkomt! Rechtop staan activeert je hersenen: het brein krijgt een kleine oppepper van het wandelen. Aan de wandel dus!
  • Creeer een ‘speelhoek’; Denk bijvoorbeeld aan een hoek met tafeltennistafel, een voetbaltafelstel, een dartbord etc. Belangrijk daarbij is dat de leidinggevende uitstraalt dat het goed is als je medewerker daar even tegen elkaar spelen. Doe bijvoorbeeld zelf mee door medewerkers uit te dagen of een challenge te organiseren tussen verschillende afdelingen. Wees creatief!
  • Start een challenge of competentie; Denk bijvoorbeeld aan een week lang geen lift gebruiken of nooit zittend de telefoon opnemen of elke dag 10.000 stappen zetten. Ook kun je een hardloopwedstrijd of lunchwandeling competitie starten. Daag elkaar uit!
  • Stimuleer fietsen naar het werk; Medewerkers die regelmatig naar hun werk fietsen, zijn minder vaak ziek. Zij verzuimen gemiddeld ruim 1 dag per jaar minder dan hun niet fietsende collega’s. Wellicht kun je een fietsregeling aanbieden.
  • Richt je kantoor dynamisch in; Probeer je kantoormeubilair zo te verplaatsen dat medewerkers vaker en meer moeten lopen. Verminder bijvoorbeeld het aantal printers en koffieautomaten. Maar het kan nog veel gekker, denk dan eens aan fietsbureaus, loopbandwerkplek, sta-zitbureaus, zitballen, statafels voor overleg.

Investeren in duurzame inzetbaarheid kan op vele manieren.

Wil je meer weten over duurzame inzetbaarheid? Neem dan contact op voor een vrijblijvend gesprek!

Per mail: erna@mensenwerknl.nl of telefonisch: 06-1986 18 18.

Comments are closed.