Mens & Werk NL

Leveren beoordelingsgesprekken wel het juiste resultaat op?

Leveren beoordelingsgesprekken wel het juiste resultaat op?

On augustus 27, 2016, Posted by , In HR, With Reacties uitgeschakeld voor Leveren beoordelingsgesprekken wel het juiste resultaat op?

Jaarlijks besteedt de gemiddelde manager heel veel tijd aan beoordelingsgesprekken. Het kost een bedrijf ieder jaar veel geld. Maar levert het wel wat op?

Vaak op het negatieve. Het doel van beoordelingsgesprekken is dat medewerkers beter gaan presteren en gemotiveerder worden. Echter blijkt uit onderzoek dat het tegenovergestelde waar is. De gesprekken richten zich namelijk vaak op het negatieve. Medewerkers in een zelfde functie worden langs dezelfde meetlat gelegd, terwijl iedere medewerker andere kwaliteiten heeft. Heel vaak ligt de focus tijdens de gesprekken op het wegwerken van tekortkomingen. Een frustrerende ervaring voor veel medewerkers. Te vaak ligt de nadruk op zwakke punten van de medewerkers in plaats van hun kwaliteiten en prestaties.

Alternatief. Het beoordelingsgesprek voldoet dus niet aan het doel waarvoor het is ontwikkeld. Een alternatief dat volgens mij beter werkt:

  • Benader medewerkers individueel en erken en ontwikkel hun talenten.
  • Maak medewerkers verantwoordelijk voor hun eigen duurzame inzetbaarheid.
  • Maak samen met de medewerker een plan hoe de medewerker zijn unieke kwaliteiten kan inzetten om bij te dragen aan de doelen van de organisatie.
  • Laat medewerkers feedback vragen aan klanten of collega’s op de geleverde prestaties. Of vraag anderen om te beschrijven hoe hij is als hij in z’n element is.

Is dit alleen op papier een mooi verhaal? Nee hoor. Uit onderzoek blijkt dat voortbouwen op sterke punten een beter startpunt vormt voor ontwikkeling dan repareren van zwakke punten. Werken aan je sterke punten levert energie op. Medewerkers die de ruimte krijgen om invulling te geven aan hun unieke kwaliteiten krijgen meer zelfvertrouwen, zijn meer betrokken, presteren beter en verzuimen minder vaak.

Bewustwording. Het kan mensen helpen om zich bewust te worden van persoonlijke kwaliteiten zodat ze uit kunnen blinken in taken die hen goed liggen en beter weten om te gaan met taken die zij juist lastig vinden.

“Plezier hebben in wat je doet, kan eigenlijk alleen als je dat doet wat aansluit bij je talenten”.

 

 

 

Comments are closed.