Mens & Werk NL

Wil jij ook duurzame inzetbare medewerkers?

Wil jij ook duurzame inzetbare medewerkers?

On februari 11, 2017, Posted by , In Duurzame inzetbaarheid, With Reacties uitgeschakeld voor Wil jij ook duurzame inzetbare medewerkers?

Te hoge werkstress is op het moment de nummer 1 oorzaak van verzuim.

Duurzaam inzetbaar blijven, daar zorg je als werkgever en werknemer samen voor. Helaas blijkt in de praktijk dat het thema nog te vaak alleen vanuit de HR-afdeling wordt opgepakt. Daarbij wordt te vaak een algemene aanpak voor het hele bedrijf aangeboden. Iedereen krijgt een cursus mindfulness, in de kantine worden geen ongezonde snacks meer verkocht maar alleen nog gezonde snacks. De intenties zijn goed, maar de vraag is of je daarmee echt een verandering te weeg brengt.

Maar wat werkt wel?

In mijn visie is de werknemer verantwoordelijk voor zijn of haar eigen duurzame inzetbaarheid. Een medewerker moet deze verantwoordelijkheid voelen, waardoor hij/zij zelf de regie wil en durft te nemen. Daarnaast is het creëren van draagvlak bij het management een voorwaarde voor het slagen van duurzame inzetbaarheid. Je beoogt als management een optimale afstemming te realiseren tussen doel en missie van het bedrijf en de wensen en behoeften van medewerkers.

Wat levert het een bedrijf op:

  • het bedrijf scoort goed op productiviteit, medewerkertevredenheid en ziekte- en verzuim beheer
  • het bedrijf is weerbaar en kan flexibel inspelen op toekomstige ontwikkelingen
  • het bedrijf is een aantrekkelijke werkgever die klaar is voor de toekomst
  • de jonge en oudere medewerkers blijven productief, betrokken gemotiveerd en gezond aan het werk tot de pensioenleeftijd
  • mensen komen en blijven graag bij uw organisatie werken
  • de medewerkers zijn actief en in beweging, dat heeft een positieve invloed op de arbeidsverhoudingen.

Wat levert het de medewerkers op:

  • het werk is voor iedereen afwisselend en uitdagend
  • de medewerkers kunnen zelf het heft in handen nemen met betrekking tot hun loopbaan. Ze hebben geleerd hoe mee te bewegen met de in- en externe arbeidsmarkt. Ze zijn gewend te kijken naar hun eigen inzetbaarheid, hun sterkten, aandachtspunten en hoe ze zich kunnen profileren
  • medewerkers krijgen, ongeacht leeftijd, trainingen en opleiding om bij te blijven en zich te ontwikkelen in hun vak.
  • zijn er voor de medewerkers intern geen ontwikkel mogelijkheden meer, dan worden zij gestimuleerd deze elders (binnen of buiten de branche) te verwerven.

Als je als bedrijf op tijd inspeelt op dit onderwerp en ervoor zorgt dat je medewerkers uitgerust en fit blijven voor het steeds veranderende werk, dan werk je aan duurzame inzetbaarheid.

Wil je weten wat jou organisatie kan doen om je medewerkers duurzaam inzetbaar te maken? Bel of mail ons dan voor een vrijblijvend gesprek.

 

 

Comments are closed.