Mens & Werk NL

Duurzame inzetbaarheid: Houd je personeel gezond!

Duurzame inzetbaarheid: Houd je personeel gezond!

On juni 6, 2017, Posted by , In Duurzame inzetbaarheid, With Reacties uitgeschakeld voor Duurzame inzetbaarheid: Houd je personeel gezond!

Welke stappen kun je als onderneming zetten om ervoor te zorgen dat je personeel gezond is en blijft. Dit is een gezamenlijk belang, zowel van werkgever als van werknemer. Binnen het betaald voetbal krijgen de voetballers op verschillende vlakken alle ondersteuning die ze nodig hebben om goed te presteren. Deze aanpak zou binnen het bedrijfsleven niet anders hoeven zijn.

Stap 1

Het is belangrijk om eerst te kijken waar de risico’s zitten. Breng deze risico’s in kaart. Om dit te onderzoeken heb je verschillende mogelijkheden zoals een MTO (medewerkers tevredenheid onderzoek) een RI&-E (risico-inventarisatie en – evaluatie) of PMO (periodiek medisch onderzoek). Daarnaast weet het bedrijf vaak zelf ook heel goed waar het personeel het meeste risico loopt.

 

Stap 2

Aan de hand van de in kaart gebrachte risico’s maak je een plan van aanpak. Denk daarbij goed na wat medewerkers nodig hebben en wat je als bedrijf kunt doen om ze te ondersteunen. Het voorbeeld van het betaald voetbal speelt ook hierbij een belangrijke rol. Als een profvoetballer ondersteuning wenst, wordt een arts, fysiotherapeut, psychloog, voedingsdeskundige etc. ingezet. Als bedrijf kun je deze ondersteuning ook bieden richting je personeel. Wat hebben zij nodig om gezond te blijven.

 

Stap 3

Het is belangrijk om je medewerkers te faciliteren en te stimuleren. Veel is in een vroeg stadium al op te lossen. “Mijn tip: ondersteun acties die op preventie gericht zijn en niet op verzuim”. Medewerkers met klachten kun je doorsturen naar bijvoorbeeld een fysiotherapeut die behandelt, maar ook bewegingsadviezen geeft. De vertrouwenspersoon kan de medewerker in contact brengen met een coach of psycholoog. Het onder werktijd sporten van medewerkers is ook een optie om zo eenzijdige fysieke belasting door werkzaamheden te voorkomen. Maar ook een lunchwandeling, een voedingsdeskundige, een stoelmassage of een actie stoppen met roken kunnen deel uit maken van het ondersteunen c.q. faciliteren.

 

Stap 4

Het gezond blijven en houden is een gedeelde verantwoordelijkheid. Het is belangrijk dat zowel de werkgever ‘als de werknemer’ zich hiervan bewust is. Geef het personeel een duidelijke rol, betrek ze erbij, geef informatie waar je als bedrijf mee bezig bent en stel een werkgroep samen. Deze werkgroep bestaat uit verschillende medewerkers binnen je bedrijf en denkt en kijkt kritisch mee.

 

Stap 5

Laat het niet een éénmalige actie zijn. Houd de vinger aan de pols. Er zijn diverse mogelijkheden om je beleid te monitoren zoals verzuimcijfers, het MTO of een eventuele jaarlijkse check-up. En wat misschien wel het allerbelangrijkste is, wees vooral aanwezig op de werkvloer en geef het goede voorbeeld. Grijp waar nodig direct in. Ga het gesprek aan met je medewerkers. Met aandacht bereik je echt veel meer.

Comments are closed.