Mens & Werk NL

Duurzame inzetbaarheid, wat moet je ermee?

Duurzame inzetbaarheid, wat moet je ermee?

On augustus 23, 2017, Posted by , In Duurzame inzetbaarheid, With Reacties uitgeschakeld voor Duurzame inzetbaarheid, wat moet je ermee?

Duurzame inzetbaarheid, een begrip waar we veel over horen en lezen, maar moet ik er echt mee aan de slag?

Je kunt er altijd voor kiezen om het niet te doen, maar er is zeker noodzaak om er wel mee aan de slag te gaan, of liever gezegd, je medewerkers en jij als werkgever.

De combinatie van een krimpende beroepsbevolking en een vergrijzende bevolking leidt tot een onverantwoord financieringstekort, waarmee de verzorgingsstaat in gevaar komt. De mogelijkheden om eerder te stoppen met werken zijn verminderd en de pensioenleeftijd is verhoogd. Toch gaat duurzame inzetbaarheid zeker niet alleen over vergrijzing. Er is ook sprake van een zogenaamde ontgroening, dat wil zeggen, er zijn steeds minder jongeren op de arbeidsmarkt.

Om als bedrijf succesvol te worden/zijn/blijven is behoud van goed gekwalificeerde, productieve en gemotiveerde medewerkers noodzakelijk. Het gaat dus niet alleen om het aantrekken en binden van nieuwe werknemers, maar ook om het behoud van een goede inzetbaarheid van het huidige personeel.

Toch zijn er helaas nog steeds bedrijven die de noodzaak er niet van inzien. Ze hebben allerlei smoezen om er niet mee aan de slag te gaan:

– Onze lage opgeleiden willen niet

– Onze oudere medewerkers willen niet

– Dat moeten de medewerkers zelf maar regelen

– Het kost veel te veel geld, terwijl je maar moet afwachten wat het oplevert

– Sorry, maar daar hebben we geen tijd voor

– We kijken als bedrijf niet verder dan een jaar of twee vooruit

Een ding is zeker. Je doet jezelf en je bedrijf te kort als je geen aandacht besteed aan duurzame inzetbaarheid. Werknemers zoeken het dan elders en veel kennis gaat verloren.

Het is een gezamenlijk belang, zowel voor werkgever als voor werknemer.

Nieuwsgierig naar mijn aanpak, lees dan zeker mijn volgende blog.

Comments are closed.