Mens & Werk NL

Hoe stimuleer je een leercultuur binnen je bedrijf?

Hoe stimuleer je een leercultuur binnen je bedrijf?

On september 6, 2017, Posted by , In Duurzame inzetbaarheid, By , , With Reacties uitgeschakeld voor Hoe stimuleer je een leercultuur binnen je bedrijf?

Wat je wilt als bedrijf is continue verbeteren en innoveren. Maar hoe creëer je een cultuur waarin jij en je medewerkers voortdurend blijven leren? Met tien bewezen tips laat ik je zien hoe je een leercultuur binnen je bedrijf stimuleert.

Wat is nu een leercultuur?

Het wordt simpel omschreven, een bedrijfscultuur waarin leren en werken samengaan. Maar dat het meer is dan het hebben van een opleidingsplan en het verzorgen van een cursus voor een medewerker mag duidelijk zijn. Het gaat om een bedrijfscultuur die leren stimuleert.

Duurzame inzetbaarheid

Door medewerkers de mogelijkheden te bieden tot verdere ontwikkeling, kun je als bedrijf beter inspelen op veranderingen in de markt. Je kunt hierbij denken aan aanvullende cursussen/opleidingen, maar ook aan trainingen op het gebied van vaardigheden. Medewerkers zijn daardoor flexibeler om met veranderingen om te gaan.

Maar hoe?

We weten allemaal dat het belangrijk is, maar hoe? Hoe krijg jij jouw medewerkers zo ver? Wat kan jij als werkgever bijdragen om de medewerkers te stimuleren? Hieronder geef ik je 10 tips om de leercultuur te stimuleren binnen je bedrijf.

 

10 Tips om de leercultuur binnen jouw bedrijf te stimuleren

 

  • Laat je medewerkers periodiek van taak wisselen, zo blijft iedereen leren en blijft het werk afwisselen;
  • Bespreek met eventuele leidinggevenden het belang van een leercultuur en vraag hen leerprocessen te stimuleren;
  • Zeg nooit een training af omdat het te druk is;
  • Toon interesse als een medewerker terugkomt van een cursus of training;
  • Een open deur, maar het gebeurt nog te weinig: maak van opleiding een terugkerend agendapunt bij (functionering)gesprekken;
  • Zorg dat medewerkers niet bang zijn om een foutje te maken. Grijp een foutje aan als leermoment;
  • Stimuleer kennisuitwisseling in je bedrijf. Vraag medewerkers na een cursus bijvoorbeeld om een presentatie voor collega’s te houden;
  • Vraag meer ervaren medewerkers om minder ervaren medewerkers te begeleiden;
  • Vraag een enkele medewerker om scholingsambassadeur te zijn. Deze medewerker houdt bij welke interessante cursussen/opleidingen er worden aangeboden;
  • Laat nieuwe medewerkers direct kennis maken met de leercultuur van je bedrijf.

Wat bereik je ermee?

Medewerkers zijn gewend om te leren. Ze kunnen hierdoor flexibeler mee bewegen met je organisatie. Je bedrijf kan sneller inspelen op de veranderingen in de markt.

Een keer sparren?

Neem gerust contact met mij op voor een vrijblijvend gesprek. Daarin bekijken we hoe duurzame inzetbaarheid en een positieve leercultuur jouw bedrijf naar een hoger plan tilt.

Comments are closed.