Mens & Werk NL

Leiderschap

Leiderschap

On augustus 25, 2019, Posted by , In HR, With Reacties uitgeschakeld voor Leiderschap

“Leiderschap gaat niet over de leiding.”

Leiderschap gaat over activiteiten die mensen samen ondernemen. Over ambities die ze delen, doelen die ze willen realiseren en dromen die ze waar willen maken…. Goede leiders weten hoe ze moeten volgen en ze zetten zich ervoor in om volgers tot leiders te maken.

Mijn visie op een goed leider is dat deze gericht is op het optimaal benutten en ontwikkelen van de kennis en kunde (talenten) van medewerkers. Met een doel voor ogen is dat de belangrijkste taak van een leider.

Het gaat bij leiderschap om de interactie tussen degene die de leiding krijgt of neemt en degene die bereid is een leider te volgen. In het filmpje is dit mooi te zien. Het gaat om de relatie en om wederzijdse invloed. Leiderschap is een samenspel tussen leiders en volgers.

Wat maakt een leider een goede leider? Een goede leider is omgevingsbewust en heeft oog voor verschil en kan daarop inspelen. Een ander perspectief is dat de leider oog heeft voor relaties en samenwerking. Daarnaast heeft een leider een analytische kijk op complexe vraagstukken en heeft de leider een bewuste kijk op veranderprocessen.

Hoe we er ook naar kijken, uiteindelijk gaat leiderschap louter om verbinding maken met mensen. Mensen maken het verschil.

Comments are closed.