Mens & Werk NL

Leidinggeven op afstand: hoe dan?

Leidinggeven op afstand: hoe dan?

On mei 26, 2020, Posted by , In HR, With Reacties uitgeschakeld voor Leidinggeven op afstand: hoe dan?

Als gevolg van de Corona pandemie is thuiswerken voor velen verplicht geworden. Hoewel flexibiliteit en de mogelijkheid tot thuiswerken belangrijke factoren voor werktevredenheid zijn voor Nederlandse professionals, zijn er normaal gesproken niet veel mensen die elke dag thuis werken. In deze nieuwe manier van werken is het voor managers essentieel om hun teams goed te blijven begeleiden om zowel de productiviteit als de motivatie hoog te houden. Hoe doe je dat op afstand?

Beoordeel op resultaten, niet op gedrag

Om het werken op afstand goed te kunnen managen, is het belangrijk om je te richten op het eindresultaat en niet op het gedrag van je medewerkers. Zo breng je een sfeer van wederzijds vertrouwen tot stand. Spreek per dag duidelijk je verwachtingen uit richting je medewerkers. Duidelijke korte termijn doelen zullen hen nog meer motiveren om ook daadwerkelijk alles af te krijgen.

Bedenk alternatieven voor face-to-face communicatie

Werken op afstand kan communicatieve uitdagingen met zich meebrengen, denk aan onduidelijkheid over prioriteiten en taakverdeling, of een verminderd gevoel van verbondenheid binnen het team. Check daarom steeds of mensen hebben begrepen wat je zegt, en of je allemaal hetzelfde doel voor ogen hebt. Daarnaast is het als manager jouw taak om de saamhorigheid binnen het team te waarborgen. Spreek bijvoorbeeld op een vast tijdstip virtueel met het team af om de dag of week te bespreken. Houd ook de niet-werkgerelateerde communicatie tussen teamleden in stand door zelf tijd vrij te maken voor small talk, en eens een leuke foto door te sturen van je kinderen of je lunch.
Ook de één-op-één catch-up blijft essentieel om als manager je team op individueel niveau te begeleiden en scherp te houden. Neem de tijd om videocalls met je teamleden in te plannen om hen te helpen bij het stellen van prioriteiten en hun productiviteit te waarborgen.

Creëer een open cultuur van flexibiliteit

Thuiswerken is in de huidige situatie niet altijd even makkelijk. De een heeft een huilend kind thuis, de ander werkt met een partner vanuit een studio appartement. Tel daar internetproblemen en afleiding van al het corona-nieuws bij op en daar gaat je gewone werkflow. Als manager is het belangrijk een open en flexibele sfeer te creëren binnen je team, waarin ieder teamlid de obstakels van het thuiswerken vrij kan delen. Zo creëer je begrip voor elkaars individuele situatie en voelt ieder teamlid zich gewaardeerd.

Zorgen wegnemen

We bevinden ons in een heftige tijd, en er zullen zelfs mensen zijn die hun baan verliezen. Probeer transparant te zijn over datgene wat besproken wordt in de managementteams. Het geven van duidelijkheid, of zelfs simpelweg aangeven dat op dit moment niets zeker is, zorgt ervoor dat mensen niet zelf gaan malen in hun hoofd over maatregelen die misschien genomen gaan worden.

Pas op voor de ‘burn-out’

Met het dagelijks thuiswerken en het gebruik van mobiele technologie vervaagt de grens tussen werk en privéleven steeds meer. Houd als manager de werk-privé balans van je werknemers in de gaten. Vraag elke dag hoe het met iedereen gaat en trek aan de bel als je ziet dat mensen te lang doorwerken. Zo voorkom je dat je werknemers een verhoogd stressniveau ervaren of zelfs burn-out klachten krijgen. Zie je dat de productiviteit of output achteruit gaat, merk je een afstandelijke houding of hoor je cynische uitspraken, dan is het zaak om uit te zoeken wat er aan de hand is.

Bron: IMK Opleidingen

Comments are closed.