Mens & Werk NL

Ziek tijdens vakantie, hoe zit dat?

Ziek tijdens vakantie, hoe zit dat?

On juni 25, 2020, Posted by , In HR, With Reacties uitgeschakeld voor Ziek tijdens vakantie, hoe zit dat?

De zomervakantie staat weer voor de deur en rond elke vakantieperiode doemt de vraag weer op: kunnen er vakantiedagen worden afgeschreven als een zieke medewerker op vakantie gaat? Of: Mijn werknemer zegt dat hij niet kan werken, maar ik zie op Facebook dat hij wel een weekendje weg geweest is. Mag dat zomaar? Of: Mijn werknemer is drie dagen op vakantie en meldt zich vervolgens ziek. Wat zijn dan de regels?

Ziek en vakantie zijn twee totaal verschillende zaken en moeten ook als zodanig behandeld worden. Dan is het, met alle vakanties in het vooruitzicht, wel handig als je medewerker weten wat ze moeten doen.

Vakantiedagen zijn in Nederland in het leven geroepen om uit te rusten, op te laden en even afstand te nemen van het werk. Volgens de wet moeten medewerkers hun verlofdagen van een bepaald jaar opgemaakt hebben vóór de maand juli van het opvolgende jaar. Als werkgever heb je de verantwoordelijkheid om je medewerkers hierop te attenderen, ook als ze ziek zijn.

Zoals alle andere medewerkers moet ook de zieke medewerker op de gebruikelijke manier verlof aanvragen. Wat je als werkgever eventueel kunt doen is bij de bedrijfsarts navragen of een vakantie – of een weekendje weg – het herstel wel of niet belemmert. Tijdens ziekte geldt er een re-integratieverplichting, maar van die verplichting kun je dus als werknemer ook tijdelijk afstand nemen. Je bent in die periode als werknemer vrijgesteld van je re-integratie-werkzaamheden. Dat wil ook zeggen dat verlof dus volledig wordt afgeschreven.

Tips:

  • Maak een verzuimprotocol waarin je de definitie van verzuim en ziekte tijdens vakantie vastlegt. En alle wettelijke regels en afspraken binnen jouw organisatie omtrent ziekte en vakantie.
  • Breng het verzuimprotocol extra onder de aandacht rondom vakantieperiodes als zomer en kerst. Zo weet iedereen wat er van hem/haar verwacht wordt. 
  • Zorg altijd voor een actueel overzicht van de verlofdagen.
  • Zijn er door een cao of arbeidsovereenkomst van de wet afwijkende afspraken, zorg er dan voor dat iedereen daar goed over geïnformeerd is.

Wil je hier graag meer over weten? Bel naar 06-19861818 of stuur een mail naar erna@mensenwerknl.nl

Comments are closed.