Mens & Werk NL

Talentontwikkeling: hoe pak je het aan?

Talentontwikkeling: hoe pak je het aan?

On november 9, 2020, Posted by , In HR, With Reacties uitgeschakeld voor Talentontwikkeling: hoe pak je het aan?

Het sleutelwoord om het beste uit medewerkers te halen en ze betrokken te houden bij is talentontwikkeling. 

Talentontwikkeling kost tijd en geld. Maar het levert vooral ook veel op:

  1. Als je bedrijf talentontwikkeling goed organiseert leidt dit tot een toename in de kwaliteit, een stijging in de productiviteit, aantal producten en/of service en toename van de marge.
  2. Ondanks de huidige economische situatie is er nog steeds een krapte op de arbeidsmarkt. De krapte op de arbeidsmarkt heeft tot gevolg dat bestaande medewerkers buiten de deur gaan kijken. Er zijn volop kansen voor wie om zich heen kijkt. Met talentontwikkeling zorg je ervoor de medewerkers graag bij jouw organisatie blijven, doordat je ze uitdaging biedt en de medewerkers zich gewaardeerd voelen.
  3. Door diezelfde krapte op de arbeidsmarkt zijn vacatures nog steeds moeilijker in te vullen. Met talentontwikkeling kom je er waarschijnlijk achter dat je de benodigde talenten al in huis hebt.

Maar hoe ontdek je iemands talent dan?

Breng eerst in kaart welke talenten jouw organisatie in huis heeft. Iedereen heeft talenten. Het ene talent komt duidelijk tot uiting, het andere is soms (nog) verborgen. 

Ga in gesprek

In een gesprek met je medewerkers kun je al veel boven tafel krijgen. Niet iedereen is zich bewust van zijn talenten. Het is vaak iets vanzelfsprekends voor de persoon zelf. Om hier achter te komen kun je de volgende vragen stellen:

  • Waar ben je goed in? Wat gaat je gemakkelijk af?
  • Welke werkzaamheden vind je leuk om te doen en wat vind je daar leuk aan?
  • Wat doe je graag in je vrije tijd? (hier komen verborgen talenten vaak naar boven)
  • Welk soort problemen en uitdagingen spreken je aan?
  • Welke rol zie je voor jezelf en waarop baseer je dit?

Observeren

Talenten worden pas zichtbaar in de praktijk. Je herkent het aan de wijze waarop iemand het werk uitvoert; aan het werkplezier en de focus. Mensen zijn vaak herkenbaar aan hun talenten. Denk aan: ‘zij is een echte leider, hij is een regelneef, of hij heeft echt een talenknobbel’. 

Feedback

Als je nog zoekend bent is waar je talenten liggen, kan beginnen met zich af te vragen wat anderen in hem waarderen, wat hij in zichzelf gewoon vindt en wat hij ook bij anderen verwacht terug te zien. Vraag je collega’s naar je talenten, die weten het vaak feilloos van een ander te benoemen.

Hoe pas je talentontwikkeling toe in jouw organisatie?

Als de talenten in kaart zijn gebracht kun je verder met de volgende stap; de talenten verder ontwikkelen en ruimte geven om zicht te ontplooien. Dat kun je op verschillende manieren doen.

De beste plek

Zorg ervoor dat de medewerkers een rol hebben waarin hun talenten tot zijn recht komen. Dus waar het talent aansluit bij de dagelijkse uitdagingen. De juiste persoon op de juiste plek. Taken toebedelen waar ze thuis horen (bij het juiste talent).

Blijf vragen stellen

Laat de leidinggevende regelmatig blijven informeren hoe de dingen gaan, wat goed gaat en wat beter kan. Zo bouw je een cultuur waarin continue verbeteren heel gewoon is. En is zo’n cultuur worden medewerkers besmet en gaan ook meer naar zichzelf kijken en wat er beter zou kunnen. 

Voorbeeldgedrag

Voorbeeldgedrag doet volgen. Wanneer je als directie/MT laat zien dat je jezelf ook steeds blijft ontwikkelen, werkt dit aanstekelijk voor de rest van je bedrijf. Zo wordt het voor iedereen ‘gewoon’ om met ontwikkeling bezig te zijn.

Trainen en opleiden

Om talenten optimaal te benutten zijn trainingen en opleidingen onmisbaar. Bij trainingen hoef je niet altijd te denken aan het volgen van een externe training, maar kan ook intern de medewerker getraind worden door een collega. Zo leren ze van elkaar. Maar ook een externe training geeft nieuwe inzichten, vaardigheden en een frisse blik. 

Wil je aan de slag met talentontwikkeling, maar kun je daarbij wel wat hulp gebruiken?

Bel of mail gerust voor een vrijblijvend gesprek. (erna@mensenwerknl.nl/ 06-1986 1818)

Comments are closed.