Mens & Werk NL

Vakbekwaam blijven …… gaat niet vanzelf!

Vakbekwaam blijven …… gaat niet vanzelf!

On april 16, 2018, Posted by , In Duurzame inzetbaarheid, With Reacties uitgeschakeld voor Vakbekwaam blijven …… gaat niet vanzelf!

Duurzame inzetbaarheid; gezond, vakbekwaam en gemotiveerd blijven werken tot aan je pensioen. Bedrijven willen zich tijdig kunnen aanpassen aan veranderende omstandigheden. Het vermogen om te leren is daarbij heel belangrijk. De wereld om ons heen wordt steeds minder voorspelbaar. Flexibilisering, automatisering, digitalisering, robotisering…. Trends die ons in het werk en daarbuiten raken. Maar wat betekent die veranderende wereld voor ons persoonlijk? Wat gaat direct jouw werk raken en vragen straks om nieuwe vaardigheden? Een thema dat steeds meer bedrijven bezighoudt en aandacht daarvoor begint al vanaf je eerste werkdag.

Praktisch aan de slag met duurzame inzetbaarheid

Vakbekwaam blijven is een belangrijke voorwaarde om mee te kunnen gaan in veranderingen. Daarin neemt bewustwording een centrale plaats in. Wat betekent het voor de medewerker om vakbekwaam en vitaal te blijven? Met het programma ‘mijn verbeterde ik’ bepaal je zelf waar je behoefte ligt om duurzaam inzetbaar te blijven. Wat kun je zelf doen om vitaal te blijven? Wat kun je nu al doen om je kennis en vaardigheden op peil te houden? Antwoorden op deze vragen zijn persoonlijk en kunnen voor iedereen anders zijn. De ene medewerker heeft nu eenmaal meer ambitie als de andere en ook fysieke- en mentale eisen die een baan stelt zijn altijd weer anders. Als adviseur vind ik het mooi om met mensen mee te denken hoe zij hun arbeidsmarktpositie kunnen versterken. Met het programma ‘mijn verbeterde ik’ doet iedereen mee! Voor de ene medewerker betekent dit het zetten van kleine stapjes, de andere medewerker maakt grote stappen.

Wat maakt dit concept uniek?

De ‘andersom’ benadering van het programma ‘mijn verbeterde ik’ onderscheidt zich van bestaande programma’s. Het programma zet de medewerker aan het werk om zelf na te denken wat hij nodig heeft om duurzaam inzetbaar te blijven.

Persoonlijke leerdoelen en –mogelijkheden

Zelf nadenken over persoonlijke leerdoelen en die opschrijven. Wat brengt het jou als je die leerdoelen haalt en welke perspectieven geeft dit dan in je werk? Een volgende stap is een gesprek met je leidinggevende. Welke ontwikkelingen ziet hij die jouw werk raken, niet alleen nu, maar ook voor de langere termijn. Wat betekenen deze ontwikkelingen voor de taken die jij nu uitvoert? Vraag je leidinggevende om hierin mee te denken en feedback te geven. Vraag welke leermogelijkheden de werkgever je concreet kan bieden. Dit kan in verschillende vormen; trainingen, loopbaancoaching, praktijkopdrachten of training on the job. Ook collega’s kunnen support bieden door feedback te geven, ervaringen en nieuwe oplossingen te delen en je zo te stimuleren om vaardigheden te verbeteren.

De moeite waard

Vakbekwaam blijven gaat niet vanzelf. In beweging komen kost vaak inspanning en moeite, maar de toekomst van je werk is de moeite waard. Nieuwe kennis en vaardigheden geven voldoening en meer werkplezier. Ik wens je veel succes en plezier. Mijn motto; “presteren met plezier”.

Comments are closed.