Mens & Werk NL

Duurzame inzetbaarheid: Ieder mens in anders!

Duurzame inzetbaarheid: Ieder mens in anders!

On mei 3, 2018, Posted by , In Duurzame inzetbaarheid, With Reacties uitgeschakeld voor Duurzame inzetbaarheid: Ieder mens in anders!

Veel bedrijven zijn steeds weer op zoek naar een succesformule voor duurzame inzetbaarheid en een zo gezond mogelijk personeelsbestand. Er worden trainingen, cursussen, workshops etc. ingezet. Daarnaast wordt op het gebied van gezondheid ook veel gedaan zoals fietsplannen, fruit op het werk, flexibele werktijden, inzet van diëtiste, flexibele werktijden etc.

Maar werkt dit wel?

Niet alle activiteiten hebben het gewenste effect. Al was het alleen maar omdat ze van bovenaf zijn bedacht en medewerkers het gevoel kan bekruipen dat ze iets wordt opgelegd. Dan is het ook nog eens zo dat vaak de bewuste medewerkers gebruik maken van programma’s rond duurzame inzetbaarheid. De grootste groep waagt zich er niet aan. Ze zijn bang voor verandering, inmenging in hun privéleven, baanverlies of voelen zich onzeker over hun vaardigheden. Ze laten kansen liggen om zich verder te ontwikkelen en vitaal te blijven.

Betrek medewerkers bij DI (duurzame inzetbaarheid)

In de praktijk blijkt dat het pas effect heeft, wanneer je medewerkers er letterlijk bij betreft. Laat medewerkers zelf aangeven welke behoefte ze hebben. Wanneer je gehoor geeft aan hun suggesties, is de kans van slagen groot. In het programma ‘mijn verbeterde ik’ bepaalt de medewerker zelf waar zijn behoefte ligt om duurzaam inzetbaar te blijven. Elke medewerker doet mee op zijn eigen niveau. Hierdoor grijpt de medewerker zijn kans om zicht verder te ontwikkelen en vitaal te blijven. Een win-win situatie voor zowel medewerker als het bedrijf.

Een voorbeeld hiervan. Een bedrijf vroeg me laatst mee te denken hoe we de gezondheid en duurzame inzetbaarheid van het personeel konden vergroten. Met behulp van het programma ‘mijn verbeterde ik’ hebben we de wensen en behoeften van alle medewerkers in kaart gebracht. Met het programma bepaalt de medewerker zelf waar zijn behoefte ligt om duurzaam inzetbaar te blijven.

De medewerker spreekt concrete en haalbare acties af met zijn leidinggevende en gaat proactief aan de slag. Regelmatig stemmen ze af of er nieuwe acties nodig zijn.

Ook inventariseert het bedrijf waar de behoefte aan collectieve acties ligt en maakt deze beschikbaar voor alle medewerkers. De uitvoering van deze acties kunnen telkens bij een ander groepje medewerkers liggen. Een succesvolle formule, zeker omdat alle medewerkers betrokken zijn.

HR als spin in het web

Om dit te realiseren zullen leidinggevenden het gesprek met hun medewerkers over hun inzetbaarheid moeten aangaan. Afdeling HR kan de leidinggevenden hierbij coachen. Want het goede gesprek moet, hoe dan ook, worden gevoerd. Daarnaast mag HR het management aansporen om het goede voorbeeld te geven. Wanneer de directie gezondheid serieus neemt en uitdraagt, zijn medewerkers sneller geneigd dat ook te doen.

Doen

Als werkgever heb je anno 2018 geen medewerkers meer voor het leven. Maar je wilt wel dat ze zich in alles verbonden voelen met het bedrijf. Zeker op het gebied van gezondheid en duurzame inzetbaarheid. De tijd is rijp! Laat medewerkers maar eens vertellen waar ze tegenaan lopen en zoek samen naar oplossingen.

Comments are closed.