Mens & Werk NL

Over duurzame inzetbaarheid gesproken: Opleiden van medewerkers

Over duurzame inzetbaarheid gesproken: Opleiden van medewerkers

On november 1, 2021, Posted by , In Duurzame inzetbaarheid,HR,Loopbaan, With Reacties uitgeschakeld voor Over duurzame inzetbaarheid gesproken: Opleiden van medewerkers

De snelle economische en maatschappelijke veranderingen maken werken aan duurzame inzetbaarheid van medewerkers steeds belangrijker.

Investeren in duurzame inzetbaarheid is: blijven investeren in ontwikkeling van mensen.

Maar vergroot je dan niet juist de kans dat medewerkers vertrekken? Het is soms best lastig. Moet ik investeren in cursussen, trainingen en opleidingen om het voor uiteindelijk voor medewerkers makkelijker te maken om over te stappen naar de concurrent?

Bedenk dan het volgende: Niet opleiden en er mee blijven zitten is erger!

De absolute voorkeur is te blijven investeren in de ontwikkeling van medewerkers. Om als bedrijf succesvol te zijn en te blijven is behoud van goed gekwalificeerde en gemotiveerde medewerkers noodzakelijk. Dit kun je o.a. bereiken door medewerkers te ontwikkelen. Daarnaast is het zo dat uit onderzoek blijkt dat bedrijven die veel investeren in de ontwikkeling van medewerkers ook weer gemakkelijker goede mensen aantrekken. En dat is in deze tijd een steeds grotere uitdaging.

Kortom: Opleiden en leren zijn ‘must-haves’ en geen ‘nice-to-have’. 

Voor ieder bedrijf dat zijn medewerkers wil (laten) opleiden is het raadzaam om in de individuele arbeidsovereenkomst of het personeelshandboek een algemeen studiekostenbeding op te nemen. In het laatste geval moet er wel voor worden gezorgd dat alle medewerkers voor de toepasselijkheid van het personeelshandboek tekenen. Gaat een individuele medewerker daadwerkelijk een (dure) cursus, training of opleiding volgen, is het raadzaam om de medewerker additioneel nog een studieovereenkomst te laten ondertekenen.

Aan welke voorwaarden moet een geldig studiekostenbeding voldoen?

  • Je moet een studiekostenbeding altijd schriftelijk aangaan met ondertekening van beide partijen;
  • De schriftelijke studiekostenovereenkomst moet helder zijn;
  • De terugbetalingsverplichting van de studiekosten moet worden beperkt tot een bepaalde periode;
  • Er dient een glijdende schaal te zijn toegepast, wat inhoudt dat de verplichting tot terugbetaling vermindert naarmate de arbeidsovereenkomst voortduurt. 

Andere zaken die in een studiekostenbeding voorkomen: de kosten van de opleiding en de opbouw ervan, hoe en wanneer de studiekosten moeten worden terugbetaald. 

Hulp nodig bij het vormgeven van een geldige studieovereenkomst? Bel of mail mij dan voor een vrijblijvend gesprek! 

Erna Stalknegt, Mens&Werk NL, erna@mensenwerkn.nl, tel.: 06 – 1986 1818.

Comments are closed.