Mens & Werk NL

Slim inspelen op vergrijzing medewerkers

Slim inspelen op vergrijzing medewerkers

On april 4, 2022, Posted by , In Duurzame inzetbaarheid, With Reacties uitgeschakeld voor Slim inspelen op vergrijzing medewerkers

Personeel vergrijst in hoog tempo

De beroepsbevolking vergrijst in rap tempo. Van alle medewerkers met een betaalde baan is nu ongeveer 20% 55-plusser. In 2003 was dit ongeveer 11%. De komende jaren zal dit percentage alleen nog maar verder stijgen. 

We moeten steeds langer doorwerken en het aantal oudere medewerkers neemt toe. Hoe zorg je ervoor dat de groeiende groep 50- en 60-plussers meegaat met de nieuwste ontwikkelingen? Oudere medewerkers worden vaak geassocieerd met een hoger (en langer) ziekteverzuim. Hoe zorg je ervoor dat ze vitaal en fit blijven? 

Oudere medewerkers hebben een schat aan kennis en ervaring die verloren gaat wanneer ze met pensioen gaan. Hoe zorg je ervoor dat deze expertise wordt behouden voor jouw bedrijf?

Door slim in te spelen op vergijzing!

  • Zorg dat je je personeelsbestand goed in beeld hebt. Wees voorbereid op de vergrijzing en uitstroom van personeel. Je weet als werkgever nu al welke medewerkers de komende jaren de AOW-leeftijd bereiken. Breng deze in kaart. Breng sleutelfuncties in kaart en kijk welke mogelijkheden er zijn om deze vacatures in de nabije toekomst te vervullen. Kunnen de werkzaamheden overgenomen worden door een collega? Moet er vroegtijdig een vacature uitgezet worden?
  • Kijk of je al talent in eigen huis hebt. Hoe mooi is het dat medewerkers intern kunnen groeien. Zorg ervoor dat met behulp van scholing en/of coaching deze medewerkers kunnen groeien naar de functie van de medewerker die zijn/haar AOW-leeftijd gaat bereiken. Zorg ervoor dat alle kennis overgedragen wordt. Oudere medewerkers vinden het leuk om hun kennis en ervaring over te dragen. Ze kunnen als een soort mentor fungeren voor de jongere medewerkers.
  • Denk na over de mogelijkheden van deeltijdpensioen. Vaak vinden oudere medewerkers het nog leuk om voor een aantal uren per week werkzaam te zijn. Met deeltijdpensioen red je kostbare tijd om de opgedane kennis en ervaring van de oudere medewerkers binnen het bedrijf te borgen. Denk bijvoorbeeld aan een constructie waarbij een senior collega optreedt als praktijkopleider of coach om nieuwe collega’s in te werken. Zo draag je vakinhoudelijke kennis en inhoud van het werk over.
  • Stel een vitaliteitsprogramma (onderdeel van duurzame inzetbaarheid) op. We worden met z’n allen steeds ouder. Daarnaast is het ook nog eens zo dat medewerkers steeds langer door moeten werken. Maar hoe houden medewerkers dit vol? Investeren in vitaliteit zorgt ervoor dat medewerkers fit en gezond blijven. Hoe hoger de vitaliteit van medewerkers, hoe energieker, creatiever, gemotiveerder, productiever en veerkrachtiger ze zijn.
Comments are closed.