Mens & Werk NL

Wet Transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden

Wet Transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden

On juli 18, 2022, Posted by , In Duurzame inzetbaarheid, With Reacties uitgeschakeld voor Wet Transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden

Wat is het doel van de wet?

Medewerkers moeten op een toegankelijke manier volledig geinformeerd worden over de belangrijkste arbeidsvoorwaarden. We hebben het dan bijvoorbeeld over zaken als: de werktijden, verlofregelingen, pensioenvoorziening. Ook krijgen medewerkers meer minimumrechten. Dit gaat erover dat medewerkers recht hebben op een vorm van arbeid die zeker en voorspelbaar is.

Wanneer gaat deze wet in?

Per 1 augustus a.s. treedt deze wet in werking.

Wat moet ik als werkgever nu regelen en wat betekent de nieuwe wet in de praktijk?

Hier de belangrijkste 5 veranderingen:

 • Werkgevers moeten verplichte scholing kosteloos aanbieden aan medewerkers
  • Medewerkers zijn soms verplicht om voor hun functie opleidingen te volgen om hun werk te blijven doen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het behalen van een heftruckdiploma of een VCA-opleiding. Vanaf 1 augustus a.s. moeten deze opleidingen kosteloos aangeboden worden door de werkgever. Een studiekostenovereenkomst is dan niet meer toegestaan in die gevallen.
 • Het verbod op nevenwerkzaamheden gaat veranderen
  • Je hebt als werkgever een objectieve rechtvaardigheid nodig om nevenwerk van een medewerker te verbieden. Zonder objectieve rechtvaardighed mag je dit niet meer verbieden. Voorbeelden wat dit eventueel nog wel kan rechtvaardigen zijn: de vertrouwelijkheid van bedrijfsinformatie, het naleven van de Arbeidstijdenwet of het vermijden van belangenconflicten.
 • Een sterke uitbreiding voor de werkgever als het gaat om informatieverplichting
  • Op dit moment ben je verplicht om medewerkers te informeren over het loon en de datum van dienstbetrekking. Hier komt met invoering van de wet een uitbreiding. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de verlofregeling, de procedure bij het beeindigen van een contract of de duur van een proefperiode.
 • Medewerkers met onvoorspelbaar arbeidspatroon krijgen een sterkere positie
  • Met invoering van de wet wordt van de werkgever verwacht dat deze een voorspelbaar arbeidspatroon creĆ«ert. Medewerkers moet je informeren over de normale werktijden en over de tijden waarin wordt overgewerkt. Uren daarbuiten kunnen door een medewerker of oproepkracht worden geweigerd.
 • Een medewerker mag een verzoek tot voorspelbare arbeidsvoorwaarden indienen
  • Heeft een medewerker een onvoorspelbaar arbeidspatroon? Dan mag de medewerker, mits hij/zij 26 weken in dienst is, een verzoek doen tot voorspelbare arbeidspatronen. Als werkgever hoef je hier niet mee in te stemmen. Hiervoor moet je wel binnen 1 maand reageren op het verzoek van de medewerker. Ben je te laat met reageren? Dan wordt het verzoek aan de medewerker toegewezen.

Hoe zorg je ervoor dat je als werkgever goed voorbereid bent?

 • Check of je studiekostenbeding aansluit bij de nieuwe regels
 • Check of je nevenwerkzaamhedennbeding ook geldt na intreding van de wet per 1 augustus 2022
 • Check of je contracten voldoen aan de nieuwe regels omtrent de informatieplicht
 • Zorg ervoor dat de werktijden en overuren duidelijk zijn voor alle medewerkers
 • Zorg ervoor dat schriftelijke verzoeken, na 1 augustus, op tijd (binnen 1 maand) worden behandeld
Comments are closed.